Харчова нестерпність

Що таке харчова нестерпність?

Харчова непереносимість – це імунна реакція організму на той чи інший продукт. Як правило, вона проявляється зовні – висипання, свербіж, кропив’янка, набряк та крайній ступінь – анафілактичний шок. Останній пов’язаний із серйозним утрудненням дихання і може призвести до летального результату.
Харчова непереносимість з’являється, коли організм не може перетравлювати певний продукт (наприклад, молоко, яйця) через відсутність або нестачу ферменту, що відповідає за його засвоєння.
Цей прояв також називають синдромом leaky gut – “дірявої кишки”, або синдромом подразненого кишечника (СРК). Так, шлунок перестає засвоювати корисні речовини та виникають проблеми із травленням. Симптоми – здуття та біль у животі, гази, шкірні висипання, запори та діарея. Непереносимість зустрічається набагато частіше, ніж алергія.

З кожним роком кількість людей, які страждають на харчову непереносимість зростає. Ситуація посилюється тим, що відрізнити непереносимість від алергічної реакції може не кожен. Одночасно існує харчова непереносимість, яка дуже складно діагностується з огляду на те, що реакція на небажаний продукт може виникати протягом декількох днів. Такий вид харчової нестерпності відзначається у понад 20% людей. Цей вид непереносимості досить важко піддається лікуванню, тому що симптоми виявляються не відразу. Через те, що непереносимість проявляється не відразу, людина може довгі роки страждати від захворювання і не здогадуватися про це. В результаті хвороба може набути хронічної форми і не піддаватися лікуванню. Люди з харчовою непереносимістю нерідко страждають надмірною вагою, захворюваннями шлунково-кишкового тракту та дерматитами. У здоровому організмі продукти розщеплюються без зусиль і вирушають у кров. У разі харчової непереносимості розщеплення продуктів відбувається не до кінця і кров потрапляють великі макромолекули. У результаті виникають захворювання ШКТ, алергічні реакції. Часто причини харчової непереносимості криються в наявних проблемах із шлунково-кишковим трактом, частих стресах. Причиною цього захворювання можуть бути якість продуктів, а саме штучні барвники та добавки, що містяться в них.

Симптоми харчової непереносимості

Симптоматика харчової непереносимості складна та неспецифічна. Фахівці виділяють основні симптоми, що виникають у перші кілька годин після вживання препарату. Це системні алергічні реакції та шкірні.
До системних відносяться:
– Сверблячка шкіри
– Оніміння язика
– Набряклості слизової рота
– Різке падіння артеріального тиску
>- Запори або діарею
– Спазми та коліки в животі
– Симптоми подразненого кишечника
– Поява неприємних відчуттів у роті
– Нудота та блювання
– Анафілактичний шок
Шкірні реакції схожі у дітей та дорослих. Як правило, у немовлят первинна реакція на продукт-алерген – висипання на шкірі, свербіж, попрілості. У дорослих харчова непереносимість супроводжується скрапивницею або атопічним дерматитом.